30-årene er en viktig økonomisk periode i livet. Her har vi samlet våre beste tips for hvordan du kan forvalte din privatøkonomi på en mest mulig hensiktsmessig måte.

Spar penger

Når alle regninger og faste utgifter er betalt, kan det godt tenkes at du sitter igjen med en god del penger. Selvsagt må noe av disse resterende midlene brukes på innkjøp av mat, hygieneartikler og andre hverdagslige nødvendigheter. Det sentrale er hva du gjør med den resterende summen. Det er selvsagt enkelt å bruke pengene på øl, kino og shopping, og det er ingen som skal hindre deg i å investere i gode opplevelser. Likevel er det stor grunn til å sette av midler på en sparekonto, og ikke forbruke hele månedsbudsjettet.

Viktigheten av en økonomisk buffer

Det er spesielt viktig å sette av sparemidler for deg som er i 30-årene. Dette er en periode hvor mange velger å etablere seg. Kanskje har du nettopp kjøpt en bolig. Skulle vaskemaskinen bli ødelagt, er det svært nyttig å ha midler på konto som gjør at du enkelt kan erstatte maskinen med en ny, uten å måtte ty til kredittkort. Mange stifter familie i denne perioden av livet, og tilførselen av et nytt familiemedlem øker behovet for å ha en økonomisk buffer. Dersom du begynner sparingen i god tid, kan du med andre ord sikre at du har en trygghet på egen konto, hvis du plutselig får behov for en større investering.

Styr unna gjeldsfeller

Den dårligste strategien du kan ha er å benytte kredittkort og forbrukslån for å betjene løpende utgifter. Ikke bare er det skyhøye renter på både kredittkortgjeld og forbrukslån, men du får også et mentalt distansert forhold til verdien av penger. Har du først utviklet en tankegang der kostnader og utgifter ikke henger sammen med dine reelle utgifter, kan du fort havne i bakleksa. Kredittkort og forbrukslån utgjør dermed en falsk økonomisk trygghet, som på sikt kan skape store problemer for din privatøkonomi. Det er selvsagt ingenting i veien for at du bestiller en reise med kredittkortet ditt for å sikre deg eventuelle forsikringer, så lenge du har dekning på egen konto og rask tilbakebetaler hele summen. Det er imidlertid lurt å utvikle en restriktiv holdning til kredittkortbruk.

Få gode forsikringsavtaler

Du kan potensielt spare mye penger på å gjøre smarte valg når det gjelder forsikringer. For det første bør du undersøke om din fagforening har inngått en avtale med et forsikringsselskap. Mange fagorganisasjoner tilbyr svært gunstige avtalevilkår for sine medlemmer. I tillegg burde du ikke bare gå for den første forsikringsavtalen du kommer over på nett. Bruk litt tid på å sammenligne priser og vilkår fra ulike selskap, slik at du får den forsikringen som passer dine behov best, og som har en konkurransedyktig pris.

Lag og følg et budsjett

Den beste måten å få oversikt over egen økonomi er å ta seg tid til å lage en oversikt over faste inntekter og utgifter. Når du setter opp et budsjett, er det enklere å holde styr på hvilke utgifter du har i løpet av en måned. Når du administrerer økonomien din med et budsjett, kan du også enklere justere utgiftene dine. Kanskje kan du redusere matbudsjettet ved å planlegge måltidene dine bedre? Pengene kan du sette av på en generell sparekonto, eller legge av til et spesifikt spareprosjekt.

Planlegg innkjøp

Som et ledd i følge ditt personlige budsjett, er det stor grunn til å planlegge innkjøpene du skal foreta. Innenfor rammene av månedens matbudsjett, kan det være lurt å planlegge og foreta matinnkjøp for en uke om gangen. Når du gjør en slik «storhandel» kan du enklere kontrollere hvor store mengder mat du behøver. Når du unngår en dag-til-dag innkjøpsstrategi, vil du sannsynligvis kaste mindre mat og dermed utnytte kjøpene dine bedre. Dette gjelder selvsagt også for andre innkjøp, som klær. Har du behov for nytt tøy, bør dette inngå i budsjettet for måneden, slik at du ikke havner på en shoppingrunde og kommer tilbake uten det nødvendige plagget.

Pensjonssparing

Du som er i 30-årene bør allerede tenke på hvordan livet som pensjonist skal bli. Selv om vi har et relativt godt pensjonssystem i Norge, vil du som pensjonist være helt avhengig av egne oppsparte midler for å kunne opprettholde en noenlunde lik levestandard som du har i dine arbeidende år. Jo tidligere du begynner med pensjonssparing, jo bedre er det. Når du starter sparingen allerede tidlig i 30-årene, behøver du ikke sette av like store summer hver måned, som dersom du venter til du når 40.

Ikke la regninger forfalle

God personlig økonomi handler blant annet om hvordan du tenker på pengene dine. Dersom du unnlater å åpne og betale regninger, kan terskelen for å ta tak i egen økonomiske situasjon øke. Den mentale barrieren for å ta tak i situasjonen vil fortsette å stige dersom dette pågår over tid. Konsekvensen av ikke å betale vil også forverre den økonomiske situasjonen din, all den tid sluttsummen på regningen bare stiger dersom den går helt til inkasso. Har du problemer med å betjene en regning en måned, er det mye bedre at du ringer til det aktuelle selskapet og forteller om situasjonen enn at du lukker øynene og håper på det beste. Ofte vil du kunne få betalingsutsettelse. Når du tar problemet med rota, slipper du styr og ekstrakostnader ved inkasso.

personal-expense-trackerHold deg oppdatert

Som en videreføring av forrige punkt, råder vi deg til å holde deg oppdatert på din egen økonomiske situasjon. Dette betyr at du ikke kan knipe igjen øynene og dra kredittkortet og håpe at du finner en økonomisk løsning senere. Skal du kjøpe noe du har lyst på, må du sørge for at du har dekning til dette også etter at alle faste og nødvendige utgifter er betalt. Har du virkelig lyst på en ny telefon, men ikke har penger til det, betyr det rett og slett at du må spare til du har råd til å gjøre kjøpet. Den store feilen mange gjør er at de har et distansert forhold til egen pengebruk.

Rådgivning fra banken

Opplever du at du ikke har kontroll på din personlige økonomi, er det mange grep du kan ta for selv å forbedre situasjonen. Følger du de ovenstående rådene, er du sannsynligvis et godt stykke på vei. Føler du likevel at du sliter med privatøkonomien, kan det være en god ide å ta kontakt med banken din. Hos de fleste banker har hver kunde en personlig rådgiver, som er tilgjengelig for å gi råd og veiledning. Book et fysisk møte eller en konsultasjon via telefon, så kan du få tips som gjelder konkret for deg.

Lavere faste utgifter

Et siste råd fra oss, er at du kan forsøke å redusere egne faste utgifter. Enkle tiltak som å bytte fra et dyrt mobilabonnement til et rimeligere, frigjør kapital. Det samme gjelder dersom du har et dyrt medlemskap på et treningssenter. Hvis du kan klare deg med et noe mindre utvalg av treningsutstyr, er det ingen grunn til å betale mange hundrelapper ekstra for å kunne trene i eksklusive omgivelser. Kvitt deg også med medlemskap du aldri bruker. Det er for eksempel ingen grunn til å være støttemedlem hos en golfklubb, dersom du for lengst har gitt opp sporten. I stedet for å forbruke denne frigjorte kapitalen, anbefaler vi at du sparer.