Tilbudene for kredittkort er mange både fra kredittselskaper og forskjellige banker. Noen kredittkort fungerer kun som et betalingskort, mens andre kort kommer med en mengde fordelsprogrammer. Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilket kort man vil ha behov for. Derfor velger en del å ha flere kredittkort for å utnytte de forskjellige ordningene best mulig. Det har både sine ulemper og fordeler.

Bruk av kredittkort

Bruk av kredittkort i Norge har formelig eksplodert over de siste årene. De forskjellige kortene kommer ofte med en kredittgrense opp til kr 100 000. Rentenivået varierer, men effektiv rente kan ligge ned mot 16 – 17% og godt opp mot 35%. Fordelen med denne formen for kreditt er at du kan slippe unna rentekostnadene. Det krever at du betaler all benyttet kreditt innenfor den rentefrie perioden, som kan være helt opp mot 50 dager. En av de store fordelene med alle kredittkort er at pengene ikke trekkes direkte fra kontoen din. Dermed har man muligheten til å stoppe betalinger, som for eksempel ved internettsvindel.

Bonuser og fordelsprogram/pakker

Det er etter hvert kommet flere og flere kort som tilbyr forskjellige bonuser, rabatter på kjøp eller andre fordeler. Bruker man disse ordningene smart kan det over tid være en del penger spart. Bensinkort er et eksempel på kort hvor du kan spare penger. Betaler man drivstoff med kortet får man avslag på bensinprisen. Noen ganger opp mot 0,35 øre literen. Andre kort gir deg en viss prosent bonus for hver betaling du gjør med kortet. Bonusen kan enten tas ut i form av penger eller som en rabatt på neste kjøp. I tillegg til dette kommer flere kort med forskjellige forsikringer. Noen er inkludert i kortet, mens andre tegnes frivillig. Reise – og avbestillingsforsikring er en av de forsikringene som oftest er inkludert. Frivillige forsikringer kan være ID – tyveriforsikring eller betalingsforsikring.

Fordelen ved flere kredittkort

Har du i dag et kredittkort, men vurderer å skaffe deg et eller flere i tillegg er det fult mulig. På den måten kan man utnytte de fordelene forskjellige kort har. Det kan for eksempel være å bruke et kort til å betale reiser for å få CashBack, et annet som samler bonus på varekjøp eller tilbyr en forsikring du trenger. Enkelte banker/kredittselskaper kan også tilby familiekort (flere kredittkort av samme type til familiemedlemmer). Det gjør det enda enklere å utnytte mulighetene med de forskjellige fordelspakkene. Over tid kan man spare en god del kroner på dette, men det krever at du/dere bruker kortene smart. Samtidig kan flere kort være til hjelp ved en midlertidig svikt i inntekten din. Det kan være ved uforutsette regninger eller utgifter som ble større enn forventet. Pass da på at du bruker det kortet som har den laveste renten og at kortbruken ikke er en varig løsning.

disadvantage-of-multiple-credit-cardsUlempen ved flere kredittkort

Til tross for at det er mange fordeler med flere kredittkort vil det være en del ulemper i tillegg. Den største ulempen er selvsagt renteutgiftene, og eventuelle gebyrer på flere kort. En slik situasjon kan gi høye utgifter over tid. Samtidig som man eventuelt må forholde seg til forskjellige banker/kredittkortselskaper og kredittvilkår. Det kan fort bli litt kronglete. Det er også lett å miste oversikten på hvor mye kreditt man har benyttet, om flere kort brukes samtidig. Det kan igjen føre til betalingsvansker om beløpene blir høye. Ser man på dette er flere kredittkort absolutt ingen løsning om du har behov for en mer langsiktig finansieringsordning.

Når du skal vurdere flere kredittkort

Enkelte ting bør man tenke gjennom før en bestemmer seg for å ha flere kredittkort. Ha klart for deg hvilke fordeler eller rabattordninger du vil ha. Deretter kan man sammenligne renter og gebyrer på de aktuelle kortene. Sett også gjerne opp et foreløpig budsjett for tilbakebetaling av kreditten. Det lønner seg alltid å ha klart for seg hvor mye kreditt man kan bruke uten å få problemer med tilbakebetalingen. Er dere flere i familien som skal ha kort bør dere sjekke kortutstedere som tilbyr familiekort. Da vil begge kortene bli knyttet opp til samme kontooversikt med tanke på kostnader, bruk og eventuelle rabattordninger. Den brukte kreditten vil også komme på en samlet faktura. Enkelt og meget oversiktlig.